Elise Kristin jobber som fisker om bord i M/Tr Gadus Njord
Så da hun som 15 åring skulle velge skole, var valget lett. På Vest-Lofoten videregående skole gikk hun utdanningsprogram “Naturbruk”, deretter “Fiske og fangst”. Etter videregående skulle hun gå to år som lærling på tråleren Gadus Njord. Hun husker hun var litt redd for hvordan hun kom til å bli mottatt av de andre på båten. Ikke bare var hun ung, men óg jente, en kombinasjon som er sjeldent i fiskeyrket. Heldigvis ble ikke redselen en realitet. Mannskapet var kjempeflinke til å ønske henne velkommen fra starten av, kanskje til og med litt for flinke.
Vil inspirere andre
Etter et par år på den andre tråleren skulle tilfeldighetene ha det til at hun nok engang endte opp på Gadus Njord og med den ekstra familien sin, denne gangen i fast stilling, og her har hun vært siden. På tråleren er hun den eneste kvinnelige fiskeren, noe som ikke er uvanlig. Selv om hun ikke har noe imot å være den eneste kvinnen i et så mannsdominert miljø, kunne hun absolutt tenkt seg flere kvinner i yrket.
– Men det er ikke for hvem som helst. Du må være litt tøff og barsk, og kunne ta i et tak. Du må ikke være redd for å bli skitten på fingrene for å si det sånn.
På Instagramkontoen elisekristin96 deler hun jevnlig bilder av livet til havs. Hun håper hun klarer å vise jenter hvordan det faktisk er, og hvor kjekt de har det på jobb. Kanskje klarer hun å vekke en interesse blant folk som tror jobben er annerledes enn den faktisk er. For hun tror mange har tanker om yrket som ikke stemmer, som at alt de gjør er å hive ut fiskestangen og ser om de får fisk. Hun tror bilder kan hjelpe med å gi en større innsikt. I tillegg synes hun det er stas å vise fram både arbeidsgiver og yrket.
Familien til sjøs
Turnusen hennes består av 5 uker med jobb og 5 uker fri. Når hun jobber, har hun to vakter i døgnet, klokken 8 til 2, både morgen og kveld. Når man bor så tett oppi mennesker man i tillegg jobber med, blir man fort blir godt kjent.
– Man blir på en måte en liten familie der og. For man er jo mer med dem man jobber med, enn sin egen familie.
I likhet med familien på land, feires både bursdager og annenhver julaften til sjøs. Hun har fått oppleve at kan være ganske så kjekt. Stuerten, som er kokken på tråleren, er flink til å gjøre stas på de som har bursdag. Det er både ballonger, kake og sang, og middagen får man som oftest velge selv. Da de var på vakt i fjor desember, hadde messepiken laget adventspakker hun la utenfor lugardøren til alle fiskerne.
– Det var litt godteri i hver pakke. Da hadde hun pakket inn de små pakkene til alle sammen hver dag.
Teamet på båten består av 21 personer, inkludert stuert, messejente, skipper og maskinist. På Elise Kristin sin vakt er de 7 stykker, og det er de som er mest sammen. De er et mannskap i alle aldre, hvor nesten 40 år skiller den yngste fra den eldste. Men med alderdom kommer som oftest også kunnskap.
– Vi som er litt yngre lærer utrolig mye fra de som er eldre enn oss. Hvis man bare har interesse, er de veldig flink til å lære fra seg og presse oss, slik at vi lærer og klarer det selv. Jeg har skjønt at jo bedre vi samarbeider og er til å lære hverandre, jo bedre går produksjonen også.
Hun forteller at mannskapet ikke bare er flink til å lære av hverandre, men og å hjelpe og få hjelp. Hun husker at det var noe hun ble overrasket over. Mannfolk skal som regel være så tøffe og barske legger hun til. Men siden de både går og bor så oppå hverandre, er de nødt til å la andre hjelpe dem. Hun synes kollegaene er flinke til å motta hjelp om de trenger hjelp med noe.
– På min vakt er alle inkluderende og vi samarbeider veldig godt. Vi er flinke til å støtte hverandre, sier hun.