Om oss

Lerøy Havfisk AS er norges største trålrederi med 10 fartøy og 29,6 torsketrålkonsesjoner.

Lerøy Havfisk AS er et fiskeriselskap med aktivitet i Norge. Konsernet har ti trålere i drift med tilhørende fiskerettigheter. Videre eier konsernet flere foredlingsanlegg i Nordland og Finnmark. Disse leies ut til søsterselskapet Lerøy Norway Seafoods på lange kontrakter. Lerøy Norway Seafoods driver bearbeiding av fisk på disse anleggene. Konsernets primære forretningsområde er fangst av hvitfisk.

Selskapet fisker i hovedsak torsk, hyse, sei samt reker. All fisk blir sløyd og hodekappet ombord og selskapet kan tilby fersk og frossen fisk hele året.

Lerøy Havfisk har 29,6 kvoter for fiske av torsk og hyse, 31,9 kvoter for fiske av sei, samt konsesjoner for rekefiske. Det blir også fisket andre fiskeslag som uer og blåkveite. I tillegg produseres mel, olje og ensilasje av restråstoffet på de nyeste fartøyene.  

Lerøy Havfisk AS har hovedkontor i Ålesund, med rederikontorer i Stamsund og Hammerfest.

I dag består Lerøy Havfisk AS av rederiselskapene Nordland Havfiske, Finnmark Havfiske og Hammerfest Industrifiske. I tillegg eier selskapet produksjonsanlegg i Båtsfjord, Kjøllefjord, Honningsvåg, Hammerfest, Melbu og Stamsund. 

Lerøy Havfisk AS er et datterselskap av Lerøy Seafood Group ASA

 

Vår historie

Trålnæringen og havfisk har lange tradisjoner. Klikk på de ulike årstallene under for å lese mer om hvordan det hele startet og utviklingen mot moderne tider.

 

1930

Den første damptråleren i Norge.

1950

Lov om eiendomsrett til fiskefartøy slo fast at kun aktive fiskere kunne eie fartøy. Loven kom raskt under press.

1951

Loven om eiendomsrett til fiskefartøy oppe til revisjon. Det gis anledning til at personer og selskaper med tilknytning til næringen kunne få konsesjon til å eie båter.

1951

Oppstart av filetproduksjon i Hammerfest – forløper til Findus. Eid av Freia (brødrene Throne-Holst og B. Heide fra Kristiansund). Råstoffgrunnlag kom i hovedsak fra trålere eid av andre som leverte til Hammerfest.

1953

Havfisk AS ble etablert på Melbu. Satset i syttiårene på frysing og hadde i 2001 kun frysetrålere.

1953

Hammerfest Havfiske A/L etablert i Hammerfest. Rederiet drev hovedsakelig med ferskfisktrålere. Den første tråleren «Findus 1» anskaffet. Skipper om bord, sammen med en annen fisker eide majoriteten av aksjene. Fartøyet byttet navn i 1954 til «Skaidi» .

1956

Ny revisjon av loven om eiendomsrett til fiskefartøy. «Andre selskaper der fiskarar saman med kommune og/eller fiskeritilvirkar har storparten av interesser kan i enskilde høve få løyve til å kjøpe og drive fiskefarkost, så fremt økonomiske eller andre viktige omsyn tilsier dette.

1956

Hammerfest Havfiske A/L kjøper tre brukte trålere fra England. I tillegg leies en rekke andre trålere inn (gjennom charteravtaler) for å dekke råstoffbehovet for Findus.

1959-1960

Stiftelse av A/S Melbutrål. Eier av «Hekktind», Norges første hekktråler (overlevert i 1961)

1962

Nestlè overtar eierskapet til Findus i Hammerfest.

1962

Lofoten Trålrederi etablert av flere lokale industribedrifter med J.M Johansen som den største i tillegg til flere kommuner i Lofoten.

1966

Brødrene Aarsæther blir medeier i sin første tråler «Båtsfjord I». I 1967 ble «Vadsøtrål» anskaffet og deretter en rekke trålere frem til midten av 1970-tallet. I alt sju nye trålere ble anskaffet i tiden mellom 1971 og 1976. De var alle ferskfisktrålere (Vadsøjenta hadde frysekapasitet). I periodene da kystfisket pågikk måtte båtene levere til andre steder, gjerne i Sør-Norge (de ble dirigert av Råfisklaget). En periode fisket og leverte en også på Grønland av samme grunn. Det var ingen skriftlige forpliktelser eller forutsetninger som lå på konsesjonene den gangen. Det eneste som bekymret myndighetene og som ble meddelt rederiene var at en ikke måtte komme til fortrengsel for kystflåten.

1970-1973

Hammerfest industrifiske anskaffer 9 trålere

1973

Først forsøk med rundfrys i Havfisk AS

1976

Innføring av kvoter i fiske med trålere

1984

Melbu begynner utfasing av ferskfisktrålerne til fordel for rundfrystrålere. Utviklingen foregår frem til 2001 når den siste ferskfisktråler fases ut. «Nordtind», nåværende «Stamsund», selges til Lofoten Trålrederi. På slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet var det krise i industrien med store utfordringer både med ressurssituasjonen og markedet. Mot slutten av 80-tallet ble utsiktene mer positive og Kongsfjord ble blant annet bygget. I 1987 ble Kongsfjord (fabrikktråler)levert. I perioden 1996-1998 kjøpte Brødrene Aarsæther to småtrålere med kvoter kjøpt (Laksefjord og Skjøtningberg). I 1999 ble så nye Båtsfjord levert.

1994

Norway Seafoods AS ble etablert. Skaarfish Group AS var den første bedriften som ble kjøpt opp i Norge.

1996

Oppkjøp av Foodmark, et dansk morselskap, som inkluderte Thorfisk og Thorfisk Trading datterselskaper.

1996-2004

Viktige oppkjøp i Norge som styrket flåten og foredlingskapasiteten.

2005

Navn ble endret til Aker Seafoods. Notert på Oslo Børs. Oppkjøp av West Fish-Aarsæther AS og Nordic Sea Holding AS.

2008-2009

Oppkjøp av det franske sjømat-selskapet Viviers de France.

2010

Norway Seafoods ble re-etablert som selskapets foredlings- og salgsselskap.

2011

Beslutning om å dele Norway Seafoods og Aker Seafoods, med separat eierskap og ledelse. Endringen ble gjennomført i januar 2012.

2013

Beslutning om å endre selskapets navn fra Aker Seafoods ASA til Havfisk ASA.

2016

Lerøy Seafood kjøper Havfisk AS.

2020

Havfisk AS endrer navn til Lerøy Havfisk AS.

Nordland Havfiske AS

Nordland Havfiske AS består av tidligere Havfisk AS i Melbu og Lofoten Trålerrederi AS i Stamsund. De ble fusjonert sammen fra og med 2006 og fikk navnet Nordland Havfiske AS. Rederiet eier og driver i dag fire trålere. Rederiet har 12 torsketrålkonsesjoner og 5 rekekonsesjoner.

Havfisk AS ble kjøpt opp av Norway Seafoods AS, nå Lerøy Havfisk AS i 1996. Havfisk AS ble stiftet i 1953 og var eiet av Melbu Fiskeindustri siden 1980. Lofoten Trålerrederi AS ble stiftet i 1962 av flere lokale industribedrifter med Aker Seafoods J. M. Johansen AS som den største, samtlige kommuner i Lofoten unntatt Værøy og Røst, i tillegg til andre større investorer.

 

Tilhørende landanlegg

 

Stamsund

Havfisk Stamsund AS har all sin virksomhet i Stamsund i Lofoten. Selskapet ble stiftet 1876 og var Norges største tørrfisk- produsent og eksportør helt til 1980-tallet. I dag eies selskapet 100 prosent av Lerøy Havfisk (tidligere Aker Seafoods), og etter store investeringer fremstår anlegget som en moderne fiskemat og filetfabrikk med det nyeste av produksjonsutstyr. Anlegget leies ut til Norway Seafoods som står for driften.

 

Melbu

Havfisk Melbu AS har all sin virksomhet på Melbu i Vesterålen. Selskapet ble stiftet 1963 av private investorer etter at det ble overtatt fra staten. Anlegget ble tatt i bruk under andre verdenskrig, og framstod da som et av Norges mest moderne anlegg. Havnen på Melbu ble ferdig utbygget med nytt seilingsløp i 2008. Lerøy Havfisk (tidligere Aker Seafoods) har sammen med andre lokale bedrifter i Melbu, kommunen, havnevesen og statlige myndigheter bidratt til å realisere prosjektet. Havna legger til rette for en roligere og tryggere innseiling og er en stabil havn selv i vanskelige værforhold. I tillegg er havna tilpasset større fartøy. I dag eies selskapet 100 prosent av Lerøy Havfisk (tidligere Aker Seafoods), og etter store investeringer både i bygningsmasse og produksjonsutstyr de senere årene fremstår anlegget som moderne og effektivt. Anlegget leies ut til Norway Seafoods som står for driften.

Finnmark Havfiske AS

Selskapet ble etablert i 2006 etter Aker Seafoods` oppkjøp av West Fish- Aarsæther AS. De mange rederiene i West Fish – Aarsæther AS som i alt disponerte ca 11 torsketrålkonsesjoner fordelt på en rekke fartøy, ble i 2006 fusjonert. Rederiet eier og driver i dag fire trålere. Rederiet har 11,5 torsketrålkonsesjoner og 3 rekekonsesjoner.

 

Tilhørende landanlegg

 

Nordkyn/Kjøllefjord

Anlegget i Kjøllefjord ble etablert av Brødrene Aarsæther tidlig på 1900 tallet hvor produksjon av tran og tørrfisk var sentralt. Dagens fabrikkanlegg ble bygget i 1970 årene. På anlegget produseres ferskfilet, krabbe og saltfisk. Anleggene leies ut til Norway Seafoods som står for driften.

 

Båtsfjord

Anlegget ble etablert av Brødrene Aarsæther i 1949, og har blitt modernisert i flere omganger opp igjennom årene. I 2005 ble anlegget overtatt av Lerøy Havfisk (tidligere Aker Seafoods) og fremstår i dag som en moderne filet- og saltfiskprodusent. Virksomheten er plassert på Holmen i Båtsfjord med naturlig god havn, og kjøper fersk fisk fra kystbåter som hjemmeflåte og fremmedflåten. I tillegg landes det fisk fra trålere fra Finnmark Havfiske AS eid av Lerøy Havfisk. Anleggene leies ut til Norway Seafoods som står for driften.

Hammerfest Industrifiske AS

Selskapet eier og driver to trålere og har 6 torsketrålkonsesjoner.

Hammerfest Industrifiske AS ble etablert i 1953. Steamtråleren "Dunsby" ble innkjøpt fra England og omdøpt til "Findus 1". I 1954 ble ”Findus 1” ombygget, og endret navn til ”Skaidi”. Ytterlige tre trålere ble innkjøpt fra England og gitt navnene ”Rairo”, ”Gargia” og ”Masi”. I 1966 ble rederiets første hekktråler "Håja" levert.

I perioden fra 1970 til 1973 ble rederiets nybyggingsprogram gjennomført og rederiet fikk sitt nåværende navn. I 1989, 1996 og 1997 ble ”Gargia”, ”Rairo” og ”Jergul” fullstendig ombygget og oppgradert. Etter 1997 og frem til i dag har selskapet skiftet ut flere trålere og driver i dag fartøyene ”Doggi” og ”Rypefjord”. 

 

Tilhørende landanlegg

 

Rypefjord og Forsøl

Fabrikken i Rypefjord ble bygget av Norway Seafoods, nå Lerøy Havfisk i 2002. Anlegget ble driftet som filetfabrikk frem til 2014 da filetproduksjonen ble flyttet til Forsøl. Fabrikken i Forsøl driver fiskemottak og produksjon av ferskfilet. Fabrikken i Rypefjord driver i dag med produksjon av saltfisk. Begge fabrikkene leies ut til Norway Seafoods som står for driften.